2015. június 29., hétfő

A Hoover-gát

A világ egyik legismertebb gátja, korának legnagyobb betonépítménye az Arizona és Nevada határán található Hoover-gát. Az 1930-as években épült gát nem csak korának legnagyobb gátja, de legnagyobb betonépítménye volt, így úttörő jellegű volt az akkori építészetben.
Bár vagy 80 éve épült, a belefektetett anyag és energia még mai léptékkel is lenyűgöző: több, mint 3 millió köbméter beton ment bele, ami - ha jól becslem - 2-3szorosa az összes eddigi (!) magyar autópályába fektetett betonnak. A méretei brutálisak: 221 méter magas, és helyenként 200 méter vastagságú a fala!

Stratégiai fontosságú létesítménye az USA-nak a mai napig: mindamellett, hogy jelentős vízerőműként szolgál és szerepet játszik a vízszabályozásban, ő látja el több környékbeli állam 20 millió lakosát édesvízzel.

Továbbiakban képekkel. :)


Egyébként meglehetősen futurisztikus - posztapokaliptikus hangulata van, főleg naplementében. Mintha Fallout-ozna az ember. :)


A gát mögött felgyülemlett vízmennyiségből keletkezett a Mead-tó.


Ilyen villanypóznákat se láttam még előtte.


A fal... legalábbis egy része, ami belefért a képbe.


4 megjegyzés:

  1. Erről egyszer láttam egy fimet a Nat Geo-n, baromi érdekes tényleg és lenyűgözőek voltak a méretei még a TV képernyőn keresztül is. Valami alagút is van ott, amit biztonsági célból építettek, de igazán már nem tudnám visszaigézni a részleteket.

    VálaszTörlés
  2. Alagútba nem mentünk, de biztos vagyok benne, hogy sok minden van ott, amiről még nem tudunk. :D Az egész úgy néz ki, mint egy titkos UFO-vizsgáló katonai bázis. :)

    VálaszTörlés
  3. Hummm... Vajon mennyi betonkeverőt járattak ezért csapágyasra... :D Tudomásom szerint a világ legmasszívabb épülete. Külön érdekesség számomra, hogy annyi idő alatt építettél fel (a 30-as években), mint amennyi idő alatt a Kőröshegyi völgyhíd épült fel... Gondolom a Hoover-gát esetén nem az időhúzás és a sikkasztás volt az elsődleges cél. :D

    VálaszTörlés