2015. április 4., szombat

Austin 2.

Az előző posztban bemutattam Austin fő aspektusaiból egy kicsit: a városképet, egy kis kultúrát és egy kicsit az egyetemista atmoszférát. Most megmutatok még egy csipetnyit ezekből, és még többet: kajáááát!

Kezdjük is egyből az utóbbival. Ez mondjuk nem pont Austin-i különlegesség, de elmentünk egy szusi-bárba Austin-ban. A halikra alap, de az a sült óriásgarnéla-fej, na az nekem is új volt. Ugyanis általában ugye kizárólag a húsát, a fehérjét eszed a garnélaráknak. Itt viszont kivették a húsát (azt eladták-megették külön, ahogy szokás), és megmaradt, üreges páncélját - amit máshol kidobnak a kukába - enyhén bepanírozzák és olajban kisütik. Skandinávok biztos néznének, ha ezt meglátnák. :)


Az üres páncélt kirántják, érted? És van az a hülye, aki megeszi.


Ezt azoknak, akik szintén szeretik a nyers halat és tengeri herkentyűt.


Na innentől viszont rátérek az igazi Austin-i témára.
Hogy miért állnak és ülnek itt az emberek? Sorban állás (ülés) van a város legjobb BBQ éttermébe! Na ilyet is csak Amerikában lát az ember! :D Hogy órákat álljanak sorba az emberek azért, hogy bejussanak egy étterembe. A sor olyan hosszú volt, hogy a képen nem is látszik az étterem... innen az utca végéig tart (kb 90 méter), utána balra kanyarodik és megy tovább további 80-100 métert.


Száz méterrel lejjebb, itt már látszik az étterem, az a zöld-fehér faépület. Kinézetre nem egy Michelin-csillagos hely, mi? :) Hát nem is az. Az emberek mégis ott ülnek, tudhatnak valamit...


Ha valaki nekem korábban azt mondta volna, hogy várjunk 3-4 órát, hogy bejussunk egy étterembe, hát kiröhögtem volna, hogy nincs az a hely, amiért én várni fogok ennyit.
Én azt vallom, hogy amikor hallod magad azt mondani, hogy "nincs az az isten, hogy én"... na akkor kell kilépni az komfortzónádból.
5 és fél órát vártunk. Az étterem délelőtt 11 órakor, kizárólag ebédre nyit ki, és addig tart nyitva, amíg ki nem fogynak a húsból (általában délután 3 órára). Mi odamentünk reggel 9-re, azaz 2 órával a nyitás előtt, és a kettő képpel fentebbi látvány fogadott: kb 200 méteres sor!
Hogy miért vártuk ki mégis? Az egyik ok az, hogy ezt egy bulinak is fel lehet fogni. Az emberek hozták magukkal a kis kempingszéket, hűtőládát, benne sört, szépen leültek, ismerkedtek és beszélgettek. Mint a képeken látszik, gyönyörű idő volt, gyakorlatlag elfesztiválozta az ember a fél napot, aztán a végén kajált egy élményszámba illőt.
Minden csak felfogás kérdése. :)

A vicc az, hogy maga az étterem egy egyszerű, fapados, családi kifőzde. Már harmadik generáció óta működik, semmit nem árulnak, csak BBQ húst, de abból olyan minőséget, hogy ide jár érte a fél város.


Azt mondtam volna, hogy a város legjobb BBQ étterme? Hazudtam. Egész Texas legjobb BBQ éttermének választották meg több évben is. És mivel ugye köztudott, hogy Texas-ban van a legjobb BBQ a világon, ezért valószínűleg az USA és a világ egyik legjobb BBQ-ját eheti itt az ember. ;)


Hogy ha esetleg nem mindenki tudta eddig, hogy mi az a BBQ, akkor most már igen. BBQ a barbacue szó rövidítése, ami pedig a fűszeres, lassú tűzön, hosszan grillezett és füstölt húsokat jelenti (illetve van egy ilyen szósz is, amit így hívnak, és az ilyen füstölt húsokhoz fogyasztanak). A képen látható kolbász vetekszik a legjobb magyar sült kolbászokkal, de ez önmagában nem lenne nagy szó. A kép nem is adja át, de a borda, és a marhaszügy... na az a brutális. 10-14 órán át sütik alacsony hőmérsékleten, a végén olyan lesz, hogy ahogy megbököd, magától leesik a hús a csontról, bekapva pedig szétolvad a szádban.
Nagyítás nélkül mondhatom, hogy életemben nem ettem még ilyen jó sülthúst. Na többször azért nem állnám végig a sort érte :D De egyszer megérte.


Most már elárulom a világ legjobb BBQ éttermének a nevét is, hátha valaki eljut Austin-ba, és végig akarja állni a sort: Franklin. Google: "best bbq in texas". Most már értelmet nyert az is, hogy miért van egy nagy sor sülthús a blog fejlécében. ;)


És akkor a kajáról áttérve a pijára, Austin éjszakai élete is híres. Ez a 6th street, a város fő buliutcája, ahol egymás hegyén-hátán állnak a szórakozóhelyek.
Egyébként a fenti képen ugyanaz a két ember látható, mint az alábbi képen háttal: JP és Ed, a két pajti, akikkel Austin-ban voltam.


Ezt csak azért, mert nagyon tetszettek a koktélok és piák elnevezései. Komolyan szeretnék "kreatív koktél elnevező" állásban elhelyezkedni egyszer, úgyhogy ha valaki tud ilyet, szóljon.


Ő pedig Captain America.


Vigyázni kell vele, mert - mint a képregénybeli alak, akiről el lett nevezve - erős. :)

Pózolás Austin egyik utcai művészeti hírességével, a békával, aki azt mondja: "Hi, How are you?"



Most egy darabig nem várhatóak bejegyzések, mert utazgatni fogok pár hetet az Államokban. Az utazások végeztével viszont érkeznek majd a beszámolók sok fotóval!
Addig is azért 1-1 nagyon rövidke poszt vagy kép előfordulhat, nem ígérem, hogy nem. :)

6 megjegyzés:

  1. Te, nekem annyira prózai gondolat jutott az eszembe. Ha 5 és fél órán keresztül várakoztatok és söröztetek, egy sorban, akkor hova mentetek pipilni? :):):) Most komolyan!
    Amúgy meg köszi a képeket és a beszámolót, imádom ezeket a fejezeteket életed könyvéből.:):)

    VálaszTörlés
  2. Az étterem nagyon felkészült és barátságos a vendégekkel. :) Mivel évek óta mindig ilyen tömeg van, az étterem rakott ki mobil WC-ket a várakozók számára, és félóránként kijön valaki hideg italokat kínálva a várakozóknak. (Sört, és üdítőket eladásra, vizet ingyen.) Ezenfelül kb óránként az étteremvezető - egy hatvan év körüli, köpcös, szakállas bácsi - kijön a kis séf-köténykéjében és klumpájában, végigmegy a soron, elbeszélget mindenkivel egy kicsit, és tájékoztatja a népet, hogy még hány óra várakozásra számíthatnak.
    Szóval nagyon jófejek, ezért is van ennyi vendégük. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na akkor én is megkockáztatnék egy várakozást :):):)

      Törlés
  3. Tök jó lehet ez a kis vendéglő! Itthon lecsapna rá az ANTSZ, meg szétcincálná a NAV... :D :D :D Azt a marhaszügyet megkóstolnám én is, ami meg a sorban állást illeti: kedves családi program. Inkább ott üljenek, mint a TV előtt. Nem? DE!

    VálaszTörlés
  4. Annyira tudtam, hogy a kettes bejegyzés a kajáé lesz.. ;) lottó :D dögös a békás kép :) ja és hozhatsz nekem Captain Americát ;)

    VálaszTörlés
  5. Daru: DE! Egyébként én is tudok marhaszügy-sültet készíteni, ha mást nem, legalább ezt megtanultam Texas-ban. :D Na nem olyan jót, mint amit itt lehetett enni, de azért elmegy egynek. ;) Talán otthon csinálok is majd egyszer. Nem macerás, csak kb 10-12 óráig tart. :D

    Felon: köszi :) ezzel a megérzéseddel akár szerencsejátékozhatnál akár, ahol épp vagyok jól jönne. :) Captain America-ról viszont fogalmam sincs, hogy miből készült. :D De ha rájövök, elküldöm a receptet.

    VálaszTörlés