2015. április 2., csütörtök

Austin 1.

Austin egy nagyon érdekes, vibráló, fiatalos, vidám város. A helyiek is bevallják: a legkevésbé texas-ias város Texas-ban. Emiatt igazán irónikus, hogy Austin bizony Texas fővárosa. Nem Dallas, nem Houston, még csak nem is San Antonio nagyvárosok, ahogy az ember gondolná, hanem az előbbi három metropolisz általi háromszög közepén elhelyezkedő "kisváros", Austin.
Megérdemli ám a címet, ugyanis egész Texas-ban ez a legszimpatikusabb város, ahol valaha voltam. Mi több, ha az egész Egyesült Államokat nézem, akkor is az élen van: San Francisco-val vetekszik a szememben a legjobb helyért! (Bizony, szubjektív véleményem szerint New Orleans-ot is veri.)
Ugyan nem éri utol SF modernitását, gazdagságát, de a város atmoszférája, hangulata, zsongása eléri SF-ét. Ki is fejtem mindjárt, hogy miért.
Austin-ban 3 olyan dolog is van, ami kevés más amerikai városban található meg:
  • Gyalogos- és biciklisbarát, rengeteg sétánnyal, sétálható utakkal, sétáló utcákkal (ahonnan az autók ki vannak tiltva, Amerikában ez nagy szó!), parkokkal
  • Vidám, barátságos, fiatalos, bulizós egyetemváros. A nemzeti szinten ismert és neves University of Texas-nak itt van a központja, így a város jelentős része az egyetemisták életét éli.
  • Kultúra. Múzeumok, artisztikus műemlékek, és a Kongresszusi Székház (a Fehér Ház megfelelője Texas-ban).
Úton Austin felé, pártíz kilométerre a várostól egy vidám víztározó jelzi, hogy jó irányba mész. :)


Művészkép: az autópályán száguldó autók - a rohanó élet - szélvédőin szétkenődött bogarak - eltaposott és elnyomott személyek - a lenyugvó napban. Ouch.


Ez már Austin, sétány az egyetemi negyedben.


Belvárosi lakóházak. A Lone Star-t, Texas büszke csillagát azért itt is muszáj kirakni. :)


Belváros.


Ez az egyetemi csapat (amerikai) foci-stadionja. Mint tudjuk, Amerika az egyetlen ország, ahol az egyetemi sportok népszerűbbek, mint a profi világbajnokságok. Az austin-i egyetemi csapat stadionja a világ 13. legnagyobb stadionja, több, mint 100,000 ülőhellyel két és félszer annyi embert tud befogadni, mint jelenleg a Puskás Stadion!


Bizony, ez ők, a Longhorns csapata. Ismerős a jel, ugye? Ha nem, akkor csak nézz fel a blog fejlécére. ;) Ez Texas fő jelképe, a hosszúszarvú marha, a csapat kabalája. Igazi, élő kabalaállatuk is van, egy Bevo (ejtsd: bívó) nevű hosszúszarvú marha. Ez a mindenkori neve, akkor is, ha elpusztul és új kabalaállat lép a helyébe. :D Jelenleg XIV. Bevo az uralkodó kabala.


A Longhorns-embléma Austin-ban lépten-nyomon megtalálható. Igazából mindenhol Texas-ban... és filmekben is számos helyen megjelenik, ha odafigyel az ember. (Bradley Cooper az American Sniper-ből megvan?)


A képen az állami Kongresszusi Székház Austin-ban (előtérben Ed). Erről elég annyit tudni, hogy olyan a texasiaknak, mint nekünk a budapesti Parlament. Érdekesség, hogy az anekdota szerint eredetileg pár méterrel alacsonyabb volt, mint a Washington D.C.-ben álló (össz-nemzeti) Kongresszusi Székház, amit a texas-i büszkeség természetesen nem tudott elviselni, ezért ráhúztak a kupolára még egy kiskupolát, és annak a tetejébe még egy szobrot is, hogy biztosan ráverjenek pár métert Amerika főépületére. Hát igen. Texas-ban minden nagyobb.


Ez az épület kupolája belülről.


Ez egy másik nagyon híres épület, a UT Tower, a Texasi Egyetem toronyépülete. Előtte a legnagyobb zászló, amit életemben láttam. Hát igen, Texas-ban tényleg minden nagyobb. A zászló egyébként Texas állam zászlaja, előtte pedig egy színpad volt felállítva, amin épp egy egyetemi zenekar játszott, amikor ott voltunk.


Más történelmi esemény is kötődik a toronyhoz ám. A '60-as években felmászott egy megkattant csávó féltucat fegyverrel a tetejébe, és elkezdte lemesterlövészkedni az embereket az utcán. Amiért hírhedt lett az esemény, az az, hogy több, mint 1 órán át csinálta ezt, mert nem jöttek rá az emberek, hogy honnan jönnek a lövések! Mászkálnak az utcán, dörrenés, valaki összeesik, mindenki pánikol, és nem tudják, hogy ki lő. Rohanás valamerre, de dörrenés, megint összeesik valaki totál máshol. Na ez az igazi pánik, nem amikor a nagyi kifogy a sütireceptből. Közel 90 perc telt el, mire leszedte egy rendőr, addigra 16 embert ölt meg, és további 32-nek okozott sérülést.

Na de ez csak egy egyszeri eset volt, sajnos nem Austin az egyetlen eset Amerikában, ahol ilyesmi megtörtént. Összességében egy baromi jó város, nagyon örülök, hogy itt töltöttem egy hosszú hétvégét.

4 megjegyzés:

  1. Ó de jó! Visszatértünk a TAO chanelhez! :):)
    Imádok Veled utazni, ha még nem mondtam volna.:):)
    Izgulok, nehogy egyszer kifogyjak a sütireceptekből wehehe :):):)

    VálaszTörlés
  2. Végén ez a gyilkolásszós sztori... bazz. Nem is az USA lenne. :D Én komolyan félnék abban az országban.

    VálaszTörlés
  3. L: Vissza, bizony! Már jelentkezem is mindjárt a második résszel. :)

    Daru: Ugye, hogy kemény? :) Egyébként én is így voltam vele, amikor ideköltöztem, de egész egyszerűen megszokod. Olyan, mint a repülőgép... tízmillióból egy lezuhan, ha rajta vagy, akkor "rosszkor rosszhelyen". De attól még mindig a repülés a legbiztonságosabb utazási mód, csak a média miatt ezt az agyad nehezen fogja fel. Az amerikai fegyverviselést szintén fel kell fogni aggyal, meg kell szokni, ha itt akarsz élni. De egyébként ha hiszed, ha nem, Texas-ban - a fegyverek földjén - sokkal kevesebb lövöldözős ámokfutás történik, mint más államokban, pl.: Floridában.

    VálaszTörlés
  4. Humm. Hát ebben lehet valami, amit írsz. De azt hiszem - a hasonlatnál maradva - nekem "repülési" fóbiám lenne. :D Azon paráznék folyton, hogy ki fog fegyvert rántani. Mintha egy lőtér közepén sétálgatnék.
    Jó persze, lehet túlzok... fene tudja. Lehet megszoknám... De jó itt nekem a magyar földön! :D

    VálaszTörlés