2014. április 1., kedd

Jogosultak lettünk

Mostanában szereztük meg mindketten a helyi jogsit, és gondoltam megosztok pár érdekességet ezzel kapcsolatban.

  • Először is betelepülő külföldiként muszáj letenned a helyi vizsgát, mert nem fogadják el az európai jogosítványokat. Ez azt jelenti, hogy kvázi nulláról, mintha nem is lenne jogsid, le kell tenned a KRESZ-t és a forgalmit is. (Itt más vizsga nincsen, csak ez a kettő.)
  • Tanfolyamra járni nem kötelező egyik vizsgához sem.
    • A KRESZ-könyv ingyenesen letölthető, így hát leszedtem internetről és kinyomtattam, majd itthon megtanultuk a leckét. Szintén interneten ingyenes próbavizsgákat is gyakorolhattunk.
    • Vezetési tanfolyam sem kötelező, a helyiek az oktatást megoldják általában családtagok és barátok által. (Mondjuk ez meg is látszik a vezetőkön...)
  • Csak a vizsgáért kellett fizetni, így tehát az egész jogsi kijött kemény 6000 Ft / fő pénzből. Ha megbuktunk volna (de nem tettük), akkor sem kell pótdíjat fizetni, 2 pótvizsga lehetősége ebben benne van.
  • Mivel nincs oktatód, nincs tanulókocsid sem. Vizsgázni akarsz? Hozzál magaddal autót! Így hát vittük is a saját pacit, azzal vizsgáztunk.
  • Átmentél? Nagyszerű, most már lőfegyvert is vehetsz! Texasban vagyunk, ahol bizonyos lőfegyverek birtoklásához elegendő egy személyazonosító igazolvány - például a vezetői engedély.
  • A jogsimon a nevemen és a szokásos adatokon kívül szerepel az is, hogy 6 láb magas vagyok és zöld a szemem.
Nem, ez nem április elsejei tréfa. True story.

9 megjegyzés:

  1. Azért ez nem gyenge, egyik szempontból sem...
    Mélyebben még nem gondoltam át

    VálaszTörlés
  2. Már MO-on is a személygépjárműi engedély kiváltásához egy KRESZ vizsga és egy forgalmi kell. A rutin vizsga már eltörölve és a műszaki is. Motor vizsgát raktam le tavaly ott még megmaradt a rutin vizsga.
    Akkor most már cowboy is lehettek? Paripa és fegyver :)

    VálaszTörlés
  3. Hát ez igen! o.O 6000 pénz! Noooo! ... Ha van időtök, meg kedvetek, kíváncsi lennék rá, hogy milyen lőfegyverekhez lehet ott hozzájutni (konkrét típusok). Persze nem kell semmit venni, csak megérdeklődni. :) Tényleg érdekel, hogy a bugrisok mivel rohangálnak.
    Már a "Kóla, Puska, Sült krumpli" se volt semmi. Na meg ugye azon vagyok kiakadva, hogy évente történik vagy 3-4 iskolamészárlás, és tök fel vanak háborodva... na de könyörgöm! Jogsival lőfegyvert tudnak venni!

    VálaszTörlés
  4. Lazac: pont ez a volt a cél, hogy több szempontból elgondolkodtasson. :)

    Rajman: Oké, le vagyok maradva. :D Gondolom akkor az egészségügyi vizsgát is törölték? Annak se volt sok értelme, mert az átlagember már a vizsgán is lila fejjel fújja a babát, és úgy rakja stabil oldalfekvésbe a tanulótársát hogy utána mehet gyógytornázni.
    Jaja, most már félig-kvalifikált cowboy-oknak érezhetjük magunkat. :) A mestervizsgához még meg kell ülnöm egy bikát azért.

    Daru: Oksa, majd utánanézek kíváncsiságból, mert engem is érdekel. Egész pontosan megkérdezem majd egy fegyverboltban valamikor, hogy mit vehetnék jogsira. Venni viszont valószínűleg sosem fogok, értelmét nem látom a dolognak.
    Egyébként ha jól tudom, az elnök úr belebegtette az elmúlt években egyszer, hogy talán be kéne tiltani ezt a fegyverviselési dolgot, úgy mint minden rendes országban... Texas volt az első állam, aki borzasztóan felháborodott ezen, azóta az elszakadást fontolgatják. :)))

    VálaszTörlés
  5. TAO: Igazad van , majdnem elfelejtetem. Csak egyszer, utána további jogosítványokhoz már nem kell egészségügyi vizsga.
    Nekem az autónál az volt ,hogy bementem, fújtam kettőt majd megkérdezte ,hogy mit csinálok ha valaki a garázsban ájultan fekszik az autóba. Körülbelül 3 perc volt a vizsga. De értelme semmi. Amúgy a stabil oldalfekvésről csak annyit ha mentős a vizsgáztatód annyit kér h most jó h megcsinálod de balesetkor hozzá ne merj nyúlni a sérülthöz.

    Fegyverekre én is kíváncsi lennék. Pont most megint hír hogy lövöldöztek Texas-ba. Mondjuk egy "megye" veletek, viszont ahogy kiveszem nem annyira közel a lakhelyetekhez.



    Fegyverviselésről csak annyit ,hogy kedves nagyra becsült kormányzók olyan emberekbe kötnek bele akik 5 évesen sörös üvegeket lőttek ki ?

    VálaszTörlés
  6. A lovoldozeshez valo jog fontos. Tobb The Walking Dead-et kell nezzetek, es hamburgert egyetek. :>

    Grat a jogsikhoz! Standard = + pont, hehe.

    + az is rajta van, hogy hany kilorol inditod a fogyokuradat.

    VálaszTörlés
  7. Vagy a texasin nincs?

    VálaszTörlés
  8. Erdekessegkeppen: ha jol tudom Texasban, csak arra kell kulon kartya, ha rejtve akarsz fegyvert magadnal tartani, ugyhivjak, hogy CHL. Igazabol erre nincs is szukseg, mert nyilvan kell a ket oldalra a western fegyvertok. Vagy eppen a mellen keresztbe a ket loszertarto pant. :>

    VálaszTörlés
  9. Zoltan: nincs rajta súly, csak magasság. "Kártya" alatt gondolom fegyverviselési engedélyt értesz, ami ennél kicsit bonyolultabb, mert megkülönböztetik a marokfegyvert és a nagyobb fegyvereket is, meg van egy csomó kivételszabály. Puskához, ilyesmihez nem kell engedély tudtommal (azaz személyivel vagy jogsival már vehetsz, ahogy fentebb írtam). Rejthető marokfegyverhez igen. Kivéve ha csak magánterületen használod. Meg amúgy is a legtöbb nyilvános helyen (étterem, iskola, bevásárló központ) tilos minden formában hordani, kivéve rendfenntartó szerveknek. Ésatöbbi, de még mi is csak ismerkedünk a szabályokkal.

    VálaszTörlés