2015. július 11., szombat

A Halál Völgye

Death Valley, az USA legnagyobb nemzeti parkja California és Nevada határán egy fél Dunántúlnyi területen fekszik, és számos tulajdonságáról nevezetes.
Talán arról a legismertebb, hogy ez a Föld egyik legforróbb pontja: valaha itt mérték az akkori felszínen mért legmagasabb természetes levegőhőmérsékletet, 57 Celsius fokot. (Azóta ezt műholdas mérések alapján egy iráni sivatag már megdöntötte. Úgy tűnik a földrajzi egységek is szeretnek versenyezni egymással...)
Mi április közepén voltunk itt, már akkor 40 fokos nappali hőmérsékletben szenvedtünk. A tájék ennek megfelelő: kihalt, élettelen, természetes pusztulás nyomai mindenhol. Sivatagon és sziklákon kívül alig akad valami... ami víz van, az ihatatlan.
Az itt található víz sótartalma olyan magas, hogy károsabb elfogyasztani, mint inkább szomjazni.

Ez a szállásunk, még Death Valley-n kívül, de nem messze: már ez is jól mutatja a környék civilázáltságát és forgalmát. :)



A Völgy egyetlen kisvárosában.


Ez már odabent. Egy országút a forró semmi közepén vág át.


Az előző kép és a következő között jól látható a látótávolságok közötti különbség. Nem, az nem köd... hanem közeledő homokvihar. Élőben sokkal félelmetesebb volt, behajtás után frankón nem láttunk semmit.


Mintha egy másik bolygón lenne az ember. Abban a napsütésben még hunyorogni is nehéz, nem hogy nyitott szemmel járni.


Az Ördög Golfpályája. Nem viccelek, ez a neve. Akkora a forróság, hogy a föld is repedezik tőle. Itt van a Badwater Basin is, USA legalacsonyabban fekvő pontja, ami 86 méterrel a tengerszint alatt található.


Itt egyébként minden tájegység ilyen leíró neveket kapott, amik jól jellemzik azokat: Badlands, Hell's Gate, Dante's View, stb.
Az alábbi sivatagos rész neve épp nem tartozik ezek közé, de elég érdekes, hogy ilyen finom szemcsés homoksivatag is helyet kapott Californiában.


Nagy érdekesség még a Racetrack Playa, ami misztikus kőmozgások helyszíne, és "versenyző kövekre" utal. Ezeknek az - akár többszáz kilót nyomó! - köveknek az a különlegessége, hogy soha senki nem látja őket mozogni, és senki nem mozgatja őket, mégis időnként szép lassan arrébb mennek. :) A mai tudománynak már megvan a válasza erre, de ezt meghagyom nektek, hogy rájöjjetek vagy kiguglizzátok.


Bár úgy tűnik, hogy itt semmi élet nincs, Földanya megcáfol mindent: még a növények látszólagos hiánya ellenére is élnek itt állatok, csak nem lehet velük találkozni, mert többnyire éjszaka jönnek elő.

4 megjegyzés:

  1. Gyó! Előbb írtam mint L! :D .. Frankó post! Ezek a kövek marha érdekesek. Tök jó lenne egy ilyen timelapse videót látni róluk.

    VálaszTörlés
  2. Daru, csak azért mert 2 napig nem voltam gép közelbe :P:P
    Na most elolvasom a postot is :D:D:D

    VálaszTörlés
  3. Ez a táj nekem bennem nemszeretem érzést generál...érdekesek a kövek, de maga a kietlen pusztaság lelombozóan hat rám. Gondolom hogy hát még azokra, akik itt rekednek valamiért víz nélkül...

    VálaszTörlés
  4. Élőben számomra egy cseppet sem volt lelombozó. Picit talán ijesztő volt ugyan, de egyben lenyűgöző is. De hát mindenki nek más a világ, ez így van rendjén. :)
    Daru: ugyan a kövek mozgását nem mutatja, de azért jó: https://www.youtube.com/watch?v=ua-e5HpkhXA

    VálaszTörlés