2014. május 11., vasárnap

Ahol a gyógyszertárban is jazz zene szól

Mit látnivaló van New Orleans-ban? Ha úgy vesszük, nem túl sok: nincs se Eiffel-torony, se Szabadság-szobor, de még hozzájuk hasonlítható építmény sem. A város mégis Amerika egyik legnépszerűbb turista célpontja: csupán magáért a városért jönnek, nem azért, hogy megnézzenek egy bizonyos épületet vagy múzeumot.
New Orleans-ban ez a jó: nem kell venned belépőjegyet és sorba állnod különböző turista látványosságoknál, csupán menj be és tévedj el a belvárosban, a Francia-negyedben, és hagyd magad menni a hangulattal. Ez az "óváros", így idézőjelben, mert csupán egy-kétszáz éves. Alább pár kép.


Éjszakai élet


Legendák


Louis Armstrong szobra a róla elnevezett parkban


Ugyanebben a parkban


Ez már ismerős, csak most fotóképesebb modellel


A városképre és a hangulatra még visszatérek egy következő posztban, most koncentráljuk arra, amiről New Orleans a leghíresebb: a jazz zene. Ez a város ugyanis a jazz bölcsője, és mai napig olyan népszerű és erős ez a stílus itt, hogy kiérdemelte "a világ jazz-fővárosa" címet.
Többszáz híres jazz muzsikus hívja és hívta otthonának ezt a helyet, többek között azok akiket a fenti képeken láthatunk, de ha valakit érdekel, találtam egy listát a neten.

Ez a szellemiség hatja át az egész várost. Minden szupermarketbe, de még a gyógyszertárakba belépve is jazz zenét hallunk a belvárosban a szokásos pop/rádió helyett. Az utcán sétálva random helyekről jazz zene hallatszik, néha egy bárból, néha egy utcazenész a járdán, néha egy gyerek gyakorol egy nyitva hagyott ablaknál.
Szomorkás-életvidám művészi-fesztiváli hangulat. Ez az, ami miatt emberek ezrei látogatnak el ide.

Mi az, amit nem hagyhatsz ki ha New Orleans-ban jársz? A városban való sétálós eltévedésen kívül természetesen egy jazz-bárt!

Mi a Pat O'Brien's-be mentünk, ami vitathatóan a város egyik legjobbja a kategóriában. A zongora-bárja mellett többek között arról is híres, hogy itt készítették el az első Hurrikán koktélt, ami aztán elterjedt később az egész világon.
Amiről ismert még, az a zongora-párbaj, aminek esténként otthont ad a hely. Két egymással szembeállított zongorán két zenész "versenyzik" - egy olyan műfaj, amit korábban még nem volt szerencsénk megtapasztalni.

Az előadó zongoristák tényleg bármit, de BÁRMIT előadtak, amit a közönség bekiabált vagy odacsúsztatott papírszalvétára írva némi borravaló kíséretében. Szinte nem volt határ: lehetett 50 évvel ezelőtti Beatles szám, egy ősrégi country-dal, nem is egy, vagy Johnny Cash, Tina Turner, Amy Winehouse, Queen, Pharrell Williams, de még egy Flintstones-nál sem jöttek zavarba, amikor a közönség szívatni próbálta őket egy kicsit.
Persze azért voltak jazz és New Orleans klasszikusok is. Egy kis Ray Charles, és egy kis Louis Armstrong alapvető volt, és persze ismétlődő darab volt a House of the rising sun, hiszen az kifejezetten a városhoz kötődik (aki nem tudta, csak hallgassa meg az első sorát).

Oké, azért viszonylag fair-ek voltunk, mert nyilván Amerikában ismert slágerek mentek, egy Omega számmal nem biztos, hogy tudtak volna mit kezdeni. :))) Mondjuk ha eléjük raktam volna a kottát, tuti azt is spontán lenyomják.

Mi este fél6-ra, még a zongora-párbaj kezdete előtt odamentünk, hogy legyen asztalunk, mert később mozdulni se lehetett az éneklő emberektől. Az, hogy majdnem zárásig maradtunk, elárulja, hogy ez az este volt a New Orleans-i tartózkodásunk egyik legnagyobb élménye.

Itt egy rövid, gyenge minőségű, de eredeti-saját videó, talán egy kicsit átad valamit a hangulatból. 3 számból vannak rajta részletek, piros pont jár annak, aki kitalálja őket! :)


Ahogy New Orleans-ban mondják: laissez la bon temps rouler!

13 megjegyzés:

  1. A felkelő nap háza:
    http://mivanvelem.hu/2010/10/20/kivansagmusor-2/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hehe, lelövöd itt a poénokat. :) a következő posztban akartam kitérni az ilyesmi érdekességekre én is, de azért köszi. :) És örülök, hogy olvasol minket továbbra is.

      Törlés
  2. Köszi:):):) nagyon jó kis beszámoló volt és a video is átadta a hangulatot.
    A francia szöveg igazi "bon mot" és nagyon jól átadja a lényeget. :)
    Én pár nap múlva épp az Eiffelt tornyot fogom közelről szemlélni :):):)

    VálaszTörlés
  3. Hú, egy egész estét jazz bár! Na, hát élni tudni kell! :) Videón az első számot nem vágom, bár ki tudnám deríteni. Az utolsó szám, amit a hölgy ad elő az kapásból megvan: Hello, Dolly! Armstrongot 1964-ben kérték fel a szám feldolgozására, és annyira sikere lett, hogy rögtön a toplista élére kerül letaszítva onnan a Beatles-t. 65'-ben Grammy díjat nyert és 69'-ben Barbra Streisanddal adták elő a Hello, Dolly! című filmben. Barbara ezen előadása a filmtörténelem egyik legnagyobb színész teljesítménye.

    VálaszTörlés
  4. állaaaat..!!! : ) zongoraaaaa : )
    köööönnyűűűűek.. Stealers Wheel - Stuck in the middle with you; Louis Armstrong - Hello Dolly .. utána meg valami Amy Winehouse-ba vagy Duffy-ba kezd a lányzó?!?!?

    VálaszTörlés
  5. Az utolsó szám: Happy - Pharrell Williams, ami egy tök jó szám lenne, ha nem ez folyna minden csapból. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor neked itt van egy texasi stílusú feldolgozása: http://www.youtube.com/watch?v=7N28FRdCs3k#t=83 :)

      Törlés
    2. Látom már átlényegültél Texasra :)

      Törlés
  6. Lazac: és nagyon jól teszed! Akkor a francia téma pont illik most neked. :)

    Daru: Bezony. :) Látom nagyon vágod a Hello Dolly történelmét :D Akkor neked belenyúltam a dologba, örülök, ha tetszett. Gondoltam rád egyébként, hogy biztosan te is élvezted volna a jazz-bárt.

    Seedorf: annyira éreztem, hogy ha valaki, akkor te majd megmondod még az első számot is, amit még mi sem ismertünk :) viszont az utolsót az Daru találta el, valóban a Happy c. csapból is folyó sláger. (De egyébként akkor is jó volt meghallgatni ebben a műfajban. ;)) Szóval kicsit gyúrjál rá a szintire otthon, és akkor jöhetsz New Orleans-ba tanítani.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hehh.. a Happy c. "slágertől" nekem már herótom van, ami kissé paradoxon : )
      gyúrok, gyúrok! tanítani azért nem mennék.. de jól olvastam, hogy karaoke jelleggel, "szinte" akárki odaülhet a zongorához egy-egy dal eljátszásának erejéig?
      Amúgy a Stealers Wheel dal egy klasszikus Tarantino múviból, a Kutyaszorítóban c. fergetegből lehet ismerős.. én azóta ismerem ; )

      Törlés
    2. Nem nagyon, ez nem karaoke bár volt. A zongoristák elég profik voltak, és megsértődtek volna szerintem, ha elveszed a melójukat. Persze lehet, hogy neked elnézték volna, feltéve hogy előveszed a Clayderman-os formádat.

      Törlés
  7. Kicsit lemaradtam de pont jokor csatlakoztam vissza. (rohadt ZH-k). Kedvencem La Nouvelle-Orléans. Felvételt mondjuk francia negyedben egy fesztiválról szívesen látnék :)

    első szám:
    Ha jól vettem ki a szöveget:
    Is it cool to go to sleep on the floor? (sose voltam jó "hallás utáni szövegértés"-ből
    és ha igen akkor :
    http://www.metrolyrics.com/stuck-in-the-middle-with-you-lyrics-stealers-wheel.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Talált a szám! Seedorf is ezt tippelte be helyesen.
      Egy igen gyenge fesztiválos képet a következő posztban láthatsz. Messziről és magasról készült, de legalább rossz szögben.

      Törlés