2014. június 15., vasárnap

Houston, we have a problem

A címben szereplő mondat egy híres, bár torzitott idézet az űrhajózás történetében. Bár az eredeti, az Apollo 13-on elhangzott mondat, "Houston, we've had a problem", is nagyon hasonló, a jelentése icipicit más fényben mutatja a dolgokat. Hollywood-nak és a médiának köszönhetően a drasztikusabb verziója lett elterjedt, de a történelmi eseményeken ez nem változtat semmit: 1970-ben az Apollo 13 misszió csúnyán elbukott, az űrhajósok azonban szerencsésen visszatértek a Földre.
Ez volt az űrhajózás történelmének egyik legnagyobb, de legalábbis legismertebb bukása. Hogy ez így van, számos esetben csak a szerencsének köszönhető: sokkal rosszabb dolgokat úsztak meg hajszálakkal.

Ez mit sem változtat mindazon, hogy az űrhajózás a mai napig igen menő dolog, a gyerekek még mindig sokszor "űrhajós!"-t vágnak rá a mi-leszel-ha-nagy-leszel kérdésre, főleg itt Amerikában, ahol még az esélyük is megvan rá. Mert hát kishazánk ugye érthető módon eddig elenyésző számú űrhajóst adott a világnak (szóljatok, ha tudtok valakit még Farkas Bercin kívül).
Amerikában meg ahogy a mondás tartja, minden megtörténhet. Valóban: itt előfordulhat, hogy megismerkedsz valakivel a konditeremben / szupermarketben / parkban, és az illetőről kiderül, hogy a NASA-nál dolgozik, sőt akár űrhajósnak is készül. Én még tudomásom szerint nem futottam bele ilyenbe, de egyik haverom például vacsorázott már űrhajóssal. Kicsi egy világ.

Ezt a toborzó plakátot a NASA központjában lőttük.


Elhitetik veled, hogy bárkiből lehet űrhajós, de legalábbis egy fénykép erejéig biztosan. Az alábbi képről mondjuk inkább a Cowboyok és Űrlények c. borzalmas film jut eszembe. Mondjuk ha belegondolok, hogy a NASA központja Texas-ban van, kezdem érteni hogyan juthatott eszébe valakinek ilyesmit forgatni. :)


Na végülis amire ki akarok lyukadni: jártunk a Johnson Space Center-ben, a NASA nyitott, publikus központjában, ami félig múzeum-ként, félig űr-csodák-palotájaként funkcionál. Tucatjával lehet látni űrhajók, szkafenderek, mars rover-ek hű másolatait és eredetijeit, szóval igazi tudományos játszótér gyerekeknek és rajongóknak.


Ez például az Apollo 17 eredeti űrkapszulája.


Ez nem tudom, hogy micsoda, de lefogadom, hogy Daru meg tudja mondani! :D


Űrsikló irányófülkéje belülről.


Ez úgy tűnhet, hogy felülről van fényképezve, de nem...



... ugyanis normálisan állítva készült, akárcsak ez.


Megnézhettük azt is, milyen az élet egy űrállomáson. Ha jól emlékszem, ez sem replika, hanem eredeti volt - csak már nem emlékszem melyik volt űrállomásé. Hát... akkor eldöntöttem, hogy én biztosan nem leszek űrhajós és minden ismerősömet lebeszélem róla. :D
Először is, minden négyzetcentiméter helyet kihasználnak, de olyan szinten, ahogy a hétköznapi agyunkkal fel sem fogjuk. Hiszen ha belegondolsz, nincs gravitáció, tehát nincsen fent és lent. Nincsen padló, nincsen plafon. Minden fal potenciálisan hasznos felület... tehát egy szoba egyik fala alkalmas hálónak, másik fala szekrénynek, a "plafon" lehet étkező vagy éppen konditerem. Fejjel lefele is ehetsz, hiszen a tested úgysem fogja fel, hogy fejjel lefele vagy.
Ha esetleg felkaptad a fejed a konditerem szóra, akkor jól olvastad: az is van. Nem azért, hogy ne unatkozzanak, hanem azért, hogy életben maradjanak. Ha jól emlékszem, minden űrhajósnak kötelező naponta legalább 2 órát edzenie. Minimum. Hogy miért? Azonkívül, hogy egészségesnek és fittnek kell maradniuk, van egy rendkívül fontos ok: mert az űrben elsatnyul az emberi szervezet. A gravitáció hiánya borzalmasan megviseli az izmokat és a csontozatot, olyan szinten, hogy egy 3 hónapos misszió után legalább 1 évig tart a felépülésük. Az izmok még újraépülnek, de a súlyos csontsűrűség-csökkenést az űrhajósok szervezete valószínűleg az életük végéig sem heveri ki teljesen.
Az élet az űrben nem csak játék és tudomány. A mindennapok apró mozzanatai is új megvilágításba kerülnek, az olyan apróságok is, amik neked természetesen a hétköznapokban. Például hogy tudsz belepisilni a wc-kagylóba, ha nincs gravitáció? A folyadékcseppek szépen szétúszkálnak a levegőben. :) Tudjátok, hogy wc-znek az űrhajósok? Biztonsági övhöz hasonló övekkel odaszíjazzák magukat a wc-re, hogy ne lebegjenek el és kenjenek szép sárgára-barnára mindent. :D És tudjátok, mi az, amit az űrhajósok a bevallásuk szerint elsőként csinálnak egy földetérés után? Lezuhanyoznak. Ugyanis az űrben tartózkodás alatt egyszer sem tehetik meg rendesen, a fentiekhez hasonló okokból kifolyólag egyéb tisztálkodási módszerekre kényszerülnek.


Na szóval ilyen és még sok egyéb érdekes tényeket tanultunk a Space Center-ben, ülhettünk mindenféle ülésben, joystick-kel irányíthattunk Mars Rovert-t, éééééés.... tapizhattunk igazi holdkövet. Azt hiszem talán ez az egyetlen olyan kődarab a világon, ami nem erről a bolygóról származik és nyilvánosan fogdosható. Persze pár millió ember tapizása már simára csiszolta és elszínezte, de akkor is a Holdról származik. :)


Ennél nagyon mélyebben nem akarok és tudok belemerülni az űrtémába, de ha valakinek van kérdése, nyugodtan kérdezzen kommentben. Addig itt van egy homályos kép egy nem-űrhajóssal, de muszáj kiraknom, mert ez az egyetlen képünk, amire rákerült a NASA embléma. :)


9 megjegyzés:

  1. Váááá! De jó! \o/ ... Hát ba**ki, nekem egyszer az életbe ide el kell menni! :O Beülni egy Apollóba, még ha csak makett, akkor is. Na meg egy űrsikló belülről! ... Lehet jobban jártatok, hogy nem voltam ott, mert csak fostam volna a szót a témáról! :D (aztán lehet, csak nekem érdekes).

    Az "ismertlen" képen az Apolló programban használt Holdkomp látható. Hogy melyik, vagy ez is kiállítási kellék, azt nem tudom így a kép alapján, de Amstrongék ilyennel landoltak a Holdon, és az egyik lábon látható létrán evickélt le a Hold felszínére.

    Simonyi Károly (Charles Simonyi) szintén járt a világűrben. Ő viszont kétszer is, és mind a kétszer az ISS fedélzetén is szolgálatot teljesített. A missziókban mint űrturista vett részt a világon 5. és 7. alkalommal az elsők között.

    VálaszTörlés
  2. Ó, csak ámulok és bámulok...nagyon tuti jó programotok volt...és köszönjük, hogy egy kicsit mi is ott lehettünk így.:) Daru majd egyszer személyesen is :):):)

    VálaszTörlés
  3. Es mi van Magyari Belaval. Ot se felejtsuk el.Azert mert nem lett kilove meg O is urhajos.
    Amugy meg csak irigykedek.

    VálaszTörlés
  4. Na éreztem én, hogy csak fel kell dobnom a kérdéseket, és lesznek nálamnál okosabbak, akik tudják majd a választ. :) Köszi a helyesbítő infókat.

    Amúgy meg lehet jönni látogatóba... :)

    VálaszTörlés
  5. "Amúgy meg lehet jönni látogatóba... :)" - Szavatokon foglak! Megnyitottam az USA-s malacperselyt. ;)

    János: Jogos. Úgy emlékeztem, a kérdés az, hogy ki járt az űrben. De, ha Berci náthás lett volna, akkor Béla repül helyette. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Támogatom a perselyt... kiváncsi lennék arra mikor megrohannánk NASA-t:
      1. Daru kioktatja az turista vezetőt,hogy is volt és pontosan ki is volt
      2. Megmutatják h évekig edzenek az űrhajosok h kibirják a sugárzás. Mi magyarok: sugárzás? az az amitől zűd otthon mamánál a csirke? Edzés ? Tao edzésterv, na az edzés!
      3. Megmutatják h 1 ebéd egy müzli, és ezzel mennyit sporoltak, Magyar kollégista megmutatja ha a fogkrém ehető
      4. Megmutatják mindenhova lehet rakni polcokat és tárgyakat. Ekkor megmutatjuk lakotelepen mi fér 49 négyzetméterbe és ha ez sem mulja felül a jó öreg pince ahol nagyapáink 10 nm-be 4 biciklit, 30 befőttet, 2 katona felszerelést és fél háztartást betuszkolt

      Törlés
  6. Felhoztam az USA malacperselyt nagypapa pincejebol. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha szerencséd van, nagypapa még gyűjtött is bele pár koronát vagy pengőt, ami felgyorsíthatja a dolgokat! :)

      Törlés