2014. június 18., szerda

Lajosországban 1. - Mocsarak és aligátorok között

Ugyan időközben más témára váltottam, azért szeretnék még visszatérni a New Orleans-i roadtrip-re, mert maradt még elhasználatlan puskapor és fénykép a témában. A városról már sokat írtam, de magáról az államról még nem nagyon esett szó.

Louisiana az USA egyik teljesen tipikus déli állama, ám valahol mégis különleges (vagy különös?).
Francia tartományként kezdte a XVIII. században, amíg 1803-ban az USA meg nem vásárolta Franciaországtól egy óriási terület, a Mississippi folyó es a Sziklás-hegység közötti vidék részeként. Megjegyzem ez volt minden idők legnagyobb ingatlan üzlete: az USA több, mint 2 millió négyzetkilométert vásárolt fel, 13 mai államot, megduplázva az akkori teljes területét... kettő, azaz 2 cent per hektár áron. Szegény Bonaparte Napoleon bácsi nagyon meg lehetett szorulva, a franciák meg azóta is bánhatják, mert ekkorát szerintem a történelem során azóta sem buktak. (Esetleg csak a 2006-os Zidane-fejelős vb-döntőn, hogy aktuális legyek.)

Visszatérve Louisiana-ra, az állam XIV. Lajos (King Louis) után kapta a nevét. Máris új fényben látjuk őfelsége "az állam én vagyok" mondatát, hehe. :)))

Egyből látható, hogy miben egyedi ez az állam: igen erős a francia kultúra hatása. Az állam fővárosa - New Orleans - is a francia Orléans városáról (tudod, Jeanne d'Arc) kapta a nevét.

Miről híres hát Louisiana? Elsősorban talán a mocsaras lápvidékéről, a Mississippi-torkolatáról, és New Orleans-ról. Ez utóbbit már bemutattam korábban a blogon, úgyhogy most az első kettőről kaptok egy kis vizuális ízelítőt, ugyanis átcsapattuk a musztángot ezen a vidéken.


Ilyen vidéken át.


Hmm, ezt mintha már láttam volna valahol. Nem baj, a fák miatt megéri megmutatni közelebbről.


Ezt pedig a fát fogdosó lány miatt.


Nem mondhatnám, hogy magas a népsűrűség errefelé.


De azért errefele is élnek, ha jól megnézed a képet.


Ez csak tetszik.


Louisiana mocsárvidékének királyai: az aligátorok.


Egy közeli.


És egy kacsintós. Azért más szemmel nézi őket az ember úgy, hogy nem rácson keresztül az állatkertben, hanem vadonban élő állatokat lát.


Ez a teki nagyobb, mint amekkorának tűnik: legalább 40-50 centis volt, csak magasról fotóztuk. És vidáman úszkált az aligátoroktól pár méterre, úgyhogy vagy nagyon bátor, vagy vannak itáliai művészekről elnevezett radioaktív harcművész unokatesói, akik bevédik.


A következő posztban Louisina egy másik oldalát mutatom be: a rabszolgaság, voodoo és vámpírok világát.

3 megjegyzés:

  1. A történelmi részét eddig nem is tudtam, köszi, hogy leírtad. A képek meg jók, mint mindig :) Azért nem szeretnék ott fürdeni, ahol ezek a táska nyersanyagok élnek.:)

    VálaszTörlés
  2. "Kroko... izé! ... ALIGÁTOR!!! Az anyádat! Vissza mennyé'! Mennyi vissza!" - na kb. így reagáltam volna. :D Teki meg gondolom kemény falat az aligátor számára. Minek vesződne konzervvel, ha van helyette hal is. ;)

    Jók a fotók, nagyon átjött! Még több ilyet!

    VálaszTörlés
  3. Lazac: hát fürdeni tilos is arrafelé. :) Egyébként érdekesség, hogy már nem védett állatok, hanem idényben vadászhatóak - hál'istennek van elég belőlük.

    Daru: Jól gondolod, kemény falat az. :) Azonban ha belegondolsz, egyes aligátorok átviszik ám azt a kemény teknőt is, ugyanis az aligátoré kb. a második legerősebb harapó-erő az állatvilágban (megelőzve olyan játékosokat, mint a grizzli, a fehér cápa, az oroszlán vagy a hiéna). Csak gondolom ehhez egy kifejlett, hatalmas egyed kell, azok pedig nem rohangálnak mindenfelé. Amiket mi láttunk, ritkán érték el vagy haladták meg a 2 métert. Képek jönnek még. :)

    VálaszTörlés