2014. június 28., szombat

Mocsárvilági gasztronómia

Záróposztként Louisiana-val kapcsolatban amiről még nem volt szó: a helyi kaják. Amerika elég nagy ahhoz, hogy a tipikus amerikainak nevezett ételek mellett minden államnak meglegyenek a sajátos ételei is. Ha belegondolunk, érthető is, hiszen az USA mérete nagyságrendileg az EU-énak felel meg, az államok méreteik alapján pedig akár különálló országok lehetnének.
A kultúrális különbségek természetesen közel sem akkorák, mint Európában, de azért mindegyik államnak megvannak a saját kis egyedi dolgai, így a gasztronómia műfajában is.

Louisiana legismertebb fogása a folyami rák. A vidék mocsaras terepe és a Mississippi delta torkollata ideális terepet ad a rákhalászatra. A helyiek szerint az LA crawfish olyan, mint sehol máshol a világon, úgyhogy természetesen mi sem hagyhattuk ki, elmentünk egy jellegzetes vidéki "csárdába".


Helyi szokás szerint a rákot Cajun-style készítik, azaz Cajun-csípős-fűszeresen. Fontra (kb. félkilóra) mérik a rákot, az alábbi képen látható mennyiség kb másfél kiló. Thya nem nagyon szereti sem ezt a rákot, sem a tüzes fűszerezést, úgyhogy ő grillezett barbacue-szószos garnélát kért. Ez utóbbi is annyira finom volt, hogy megkérdeztük a szósz receptjét a felszolgálótól, aki miután egy kicsit kiröhögött minket (kb. mintha Magyarországon egy külföldi turista megkérdezné, hogy mi ez a szósz a pörköltben, nagyon finom és szeretné elkérni a receptjét), annyira kedves volt, hogy hozott nekünk egy dobozzal a szószból, hogy vigyük haza.


Egy másik Louisiana-i különlegesség a Tabasco-szósz. Otthon ez talán kevésbé ismert, de ebben az államban olyan, mint a kecsap/mustár: minden étkező asztalon ott kell lennie. Aki járt már Amerikában, tudja miről beszélek, mert az egész USA-ban népszerű.
Hogy mi is ez: egy csípős chili-paprika szósz, ami számos változatban készül. Amiért pedig a Louisiana-iak büszkék rá, az az, hogy náluk készül, egy kis szigeten a lápvidék közepén. Itt is jártunk. A gyárba ugyan nem jutott időnk bemenni (helyette a mocsarakat és aligátorokat választottuk), a szigeten körbenéztünk.


Ezt csak a country-érzés miatt.


Meg ezt is. :)


Bár ez a kép kicsit homályos lett, azért mégiscsak na, hogy látszódjon, hogy miről van szó. A csípőspaprikák gombócartúrjának ez igazi kánaán, van itt minden: kicsit-csípős, bekönnyezős, barbacue-s, édes-csípős, zöldpaprikás, fokhagymás, közepesen-beszaratós, cifra-fosást-okozós, gyomor-mosásos, rendőrségi-paprika-spré-kategóriás. Minden, mi szem-szájnak ingere.


Aztán itt van a Po' Boy, New Orleans tradícionális szendvicse: francia bagett-ben sült tengeri dolgokkal, leggyakrabban garnélarákkal. A képen látható egy Gator Po' Boy, tehát sült aligátorhús van benne. Nagyon finom volt, az állatvédőket pedig megnyugtatom: aligátorok tízezrével élnek a környéken és kontrollált keretek között fogyaszthatóak. Érdekességként a déli szlenges Po' Boy jelentése: szegény gyerek.


A végére a kakukktojás, ami nem étel, hanem ital: a Hurrikán-koktél. Mára az egész világon ismert és koktélbárokban kapható italról érdemes megjegyezni, hogy innen, New Orleans-ból származik, és egészen pontosan abban a bárban készítették az elsőt, ahol mi is voltunk. Igen alattomosféle-fajta, mert agyon van szirupozva, így édessége miatt nem érzed a benne lévő másfél-két deci rumot. Ha nem hiszitek el, csak kérdezzétek meg Thyát. :)


6 megjegyzés:

  1. Ha Frisco-ban jártok, menjetek ki a Fishersman's Warf-ra, ameddig a szem ellát, ráksütő bódék. Ami belefér. Gondoltam, viccelek egy kicsit, kértem egy 'pizza without crab' fogást, de nem értették. Nem jól ejtettem a 'zz'-t. :)
    A tabasco-val viszont drámai volt az első találkozásom. Ráztam, rázogattam, és nem értettem, hogy ebből a vacakból miért csak ilyen apró cseppek jönnek. Később megértettem.

    VálaszTörlés
  2. Hűűű, nagyon jó helyen jártatok, és azok a csípős szószók, hmmmmm, szerinted melyikkel lehetne "megkönnyeztetni" Tomikát :))))) valahogy szereznék belőle, :D :D eddig nem sikerült kitolnom vele :P tudod mennyire szereti, és bírja a csípőset :))

    VálaszTörlés
  3. Aligátor szendvics! :O ... besz@rás! Akarom! :D
    Jól néz ki ez a hinta a képen, meg a modell kisasszony is, akivel promótálod a terméket. :D Egyszer lesz kertes házam, csinálok egy ilyet én is a kertbe.

    VálaszTörlés
  4. JoeP: San Francisco, ha minden igaz, jövőre van tervben. Úgyhogy köszi a tippet, felírtam. :)

    Zsuzsi: Igen, emlékszem :D Megoldható! Részletek emailben mennek. :evil smiley:

    Daru: Köszi a modell kisasszony nevében is :) És hintát is csinálsz majd a kertbe? :D
    Aligátorhusi meg tényleg jó volt, és érezhetően elütött azoktól a húsoktól, amiket eddig próbáltam.

    VálaszTörlés
  5. Ó bakker, ez is de jó poszt! A tabasco szószok leírásán besírtam, különösen a beszaratóson.:):):):):)
    Thya nagyon kis cuki a képen.:):):) És persze a Rólad készült kép is tetszetős! :):):)

    VálaszTörlés
  6. TAO: "És hintát is csinálsz majd a kertbe?" ... XD LOL! ... jogos! Bazzeg, még jó hogy nem azt írtam, hogy "meg csinálok egy ilyet a kertbe". XD .... jájj... sírok! :'D

    VálaszTörlés