2014. június 22., vasárnap

Lajosországban 2. - A vámpírok, a voodoo, és a történelmi ültetvények vidékén

Louisiana az USA egyik jellegzetes déli állama, ebben rá lehet húzni a tipikus lepedőt: bizony erősen jelen volt a rabszolgaság a 1700-as és 1800-as években, és az Amerikai Polgárháborúban a vesztes Déli oldalon állt. Ilyen téren erős a rokonság a többi történelmi déli állammal, mint például Mississippi, Georgia, vagy Alabama.
Nem akarok mélyebben belemenni a történelembe, a lényeg, hogy annak következményei erősen nyomot hagytak az állam mai társadalmában és kultúrájában is. Néhány példa...
  • Annó az afrikai rabszolgák behozatalával a kultúrájuk is bejött, például a voodoo, és a babonák. Az állam fejletlenebb, civilizálatlanabb vidékén még ma sem elhanyagolható azon emberek száma, akik hisznek például a feketemágiában és a vámpírokban. Ismerősen hangzik valakinek a True Blood c. sorozat? Na az a történet is például itt, Louisiana-ban egy fiktív kisvárosban folyik. Arról ne is beszéljünk, hogy az eddigi egyetlen Call of Cthulhu film is itt játszódik.
  • A feketék-fehérek viszonyáról csak annyit, hogy 100 évvel a rabszolgaság törvény szerinti beszűntetése után még mindig lelőtték Martin Luther King Jr.-t (no nem itt, hanem Tennessee államban). A feketék sok helyen még ma is hátrányosabb helyzetben élnek, mint a fehérek, a sztereotípia szerint ez a különbség főleg a déli, volt-rabszolgatartó államokban erősebb.
  • Ha részletesebben szeretnél képet kapni Louisiana mai mocsárvidéki életéről, akkor esetleg megnézheted még A messzi dél vadjai c. filmdrámát, ami 2013-ban 4 Oscar-jelölést is kapott. Vigyázat: meglehetősen nehéz film. Én szóltam.
Louisiana adottságai miatt a többi államhoz hasonlóan szintén tele volt ültetvényekkel, itt elsősorban cukornádat termeltek jelentős mennyiségben. Ezek az ültetvények egy része a mai napig üzemel - természetesen már nem rabszolgákkal -, olykor a Mississippi folyó mentén gyönyörű helyeken.

Mi is elmentünk egy történelmi ültetvényt megnézni, mert bár ha nem is vagyunk ennek a történelmi korszaknak a rajongói, ez a világ is érdekelt minket.
Bizony megérte. Az egyik ültetvény tölgyes sétányát, (már nem tudom melyik természeti magazin szerint) beválasztották a világ 10 legszebb sétányai közé.


Távolban egy XVIII. századi kúria.


Íme közelről. Be is mehettünk és körbemászkálhattuk, de bent sajnos tilos volt fényképet készíteni.


Egy turista a hátsó kertben. :)


A konyha. Érdekesség, hogy a konyha mindig a kúrián kívül volt található, sosem a lakóépületben. Ennek elsődleges oka a tűzhely volt: a tüzet mindig ébren kellett tartani, ezáltal folyamatos veszélyforrás volt, tehát logikus volt a lakóktól távol tartani.


A kúriában természetesen az ültetvényes gazda és családja lakott. Jóval arrébb, úgy 10 perc gyaloglásra volt a rabszolga-falu, aminek a maradvány-épületei a mai napig látogathatóak. A kúriához képest a különbség ég és föld: ezek a legegyszerűbb fabódék, amikben ember élhet.


És egy kis sokkolás a végére: árlista. Elgondolkodtató.


Na azt hiszem ennyi elég volt egy darabig a szomorú történelemből. Kiscserkész becsületszavamat adom, hogy most legalább 1 hónapig nem lesz ilyen témájú poszt a blogon. :)

7 megjegyzés:

  1. Nekem meghatározó élményem volt az ifjúkoromban olvasott Tamás bátyja kunyhója.
    Valami ilyesmi lehetett annak a helyszíne is.
    A TrueBlood most is megy a HBO-n, de nem szoktam nézni, nem kedvencem ez a műfaj. Valszeg az általad ajánlott másik filmet sem fogom megnézni, elég nekem ahogy írsz róla.:):)
    A képek jók, szokás szerint. A turista pedig cuki :):):)

    VálaszTörlés
  2. Lazac: köszi :) igazából egyik filmet vagy sorozatot sem reklámozni akartam (mivel egyiket sem különösebben szeretem), csak megemlíteni, mert az államhoz kötődnek, és hátha érdekel valakit. Tamás bátyja kunyhóját én is olvastam tinédzserként, és én is mai napig emlékszem rá.

    VálaszTörlés
  3. Hummm... több rabszolgatartó filmet is láttam, és megmernék rá esküdni, hogy itt forgatták. De valószínű, csak a jellegzetes vonások tévesztenek meg (kb. olyan ez, mintha egy amerikai minden magyar lakótelepre rávágná, hogy itt játszódott a Szomszédok). :D ... de még is olyan ismerősek a képek.

    VálaszTörlés
  4. Utánaolvastam és tényleg! A Django unchained-et konkrétan ezen az ültetvényen forgatták, ahol mi is voltunk! Ez megmagyarázza, miért olyan ismerősek a képek. Hogy ez nekünk hogy nem esett le... :D Köszönet a felvilágosításért. :)

    VálaszTörlés
  5. Na jól van, akkor mégsem vagyok helikopter. :D

    VálaszTörlés
  6. Zoltan: valóban. Elmentünk egy olyan ültetvény mellett is, ami forgatási helyszín volt ehhez a filmhez. :)

    VálaszTörlés