2015. február 16., hétfő

San Francisco, California 1.

Hát nem fogok hazudni, San Francisco sokkal bulibb hely, mint Houston. Mondjuk ez nem éppen egy fair hasonlítás, ugyanis San Francisco (és/vagy környéke) kb minden amerikai nagyvárost kenterbe ver, ha az élhetőség, hangulat, éghajlat, közbiztonság és tolerancia szempontokból nézzük.
Hogy hol a kakukktojás? Mert az ugye mindenhol van. Hát az árak... ha az árakat is nézzük, akkor SF azonnal lecsúszik még a top 10-ből is, mert olyan drága, hogy csak a topfizetéssel rendelkezők engedhetik meg maguknak, hogy ott éljenek huzamosabban.
Akik csak hírből ismerik Californiát, gyakran abban a TV-ből szedett tévhitben élnek, hogy Los Angeles a legjobb város a világon... de nagyobbat nem is tévedhetnek. LA maximum egy erős közepest érdemel (ennél rosszabbat csak azért nem merek mondani róla, mert csak pár hónap múlva fogom személyesen megnézni), California koronáját SF és környéke viseli.

Szóval miért is ilyen jó hely San Francisco?
  • Paradicsomba illő éghajlat, egész évben kellemes hőmérséklet és időjárás. Akárcsak Houston-ban, csak itt elmarad a nyári kánikula.
  • Amerikai mércével jó közbiztonság (de azért egy nyugis európai várossal nem mérhető össze).
  • Viszonylag jól kialakított infrastruktúra (dugó azért itt is van).
  • Szép városkép, egész SF igazából egy félszigeten áll, tehát szinte akármerre indulsz el, tengerpartra nézhetsz.
  • Nagyon gazdag város, amit elsősorban annak köszönhet, hogy a világ egyik vezető technológiai városa. Szilícium-völgy mond valamit? :)
  • Az előző pontból fakadóan jól karbantartott és modern minden, amerre mész. Irónikus módon épületek nem feltétlenül.
  • Az emberek kedvesek, barátságosak, és nagyon toleránsak.
Ez engem már így mindenképpen megnyert, de a teljesség kedvéért pár negatívumot is megemlítek.
  • Mint már említettem, rohadt drága. Hogy legyen némi képetek róla: 15 perc (!) parkolás a belvárosban 9 dollárt (jelenlegi árfolyamon kb. 2400 Ft-ot) is elérheti. Egy akkora lakásnak, amit én bérlek Houston-ban, itt kb havi 1,5 millió forint bérleti díja lenne a belvárosban. Nem csoda, hogy a többség garzonban lakik (vagy a városon kívül).
  • Nekem néha kicsit túl toleráns... minden második héten meleg-felvonulás van. :D
  • Nekem kicsit túl trendi és műhatású, mint California általában. De még mindig eltörpül Los Angeles és Hollywood mesterséges mű-világa mellett.
  • Az emberek kissé vakon élnek a pénz világában, az átlag helyi lakos legnagyobb problémája napi szinten, hogy melyik gourmet étterembe menjen ebédelni aznap, vagy hogy melyik új okostelefont vegye meg legközelebb. Az Internetnek kifejezése is van rá: #firstworldproblems (ismét: LA mellett még mindig eltörpül)
  • Földrengés - általában ártalmatlan formában - meglehetősen gyakran előfordul. Emberi érzékkel nem érezhető földmozgások minden nap vannak, komolyabb, érezhetőek pedig éves szinten jelentkeznek. Néhány évtizedenként természetesen valami kataszrófa is várható.
Na szóval mindent egybevetve azért tök jó hely. :) Nem csak üvegpalotákból áll, ahogy az ember elképzelni a világ egyik vezető technológiai központját, épp ellenkezőleg... színes, vicces, parkosított, néhol régies, máshol művészi. A továbbiakban beszéljenek a képek.

Kezdésnek természetesen a város leghíresebb szimbóluma, a Goldengate-híd.


Egy átlagos városkép, hogy mégis milyen, amikor az utcákon bóklászik az ember.


A Kínai-negyed szélén található Hong Kong restaurant.


Chinatown, azaz a Kínai-negyed.


Egy kis utcai művészet a Kínai-negyedben.


Mint tudjuk, az amerikaiak szeretik utánozni az európai kultúrát. Mivel nekik nincsenek ezeréves történelmi romjaik, gyorsan gyártottak párat. Előtérben egy... ez nem tudom hogy repült bele a képbe.


SF egyik turista-nevezetéssége, a Pier 39, azaz a 39-es móló.


Ez is az, a halászkikötőben.


Szintén. Azok ott lent mind pu-fókák.


A város további érdekessége, hogy nagyon is egyenetlen. Össze-vissza dombos, amerre mész. Itt talán látszik valamennyire, hogy milyen lépcsős lejtő áll az ember előtt, és hogy 5-600 méter után pedig újra nagyot emelkedik. Nem éppen egy biciklis-barát hely földrajzilag. :)


Egy történelmi villamos. Amerikában - ahol a tömegközlekedés nem olyan elterjedt, és főleg nem olyan régi dolog, mint Európában - ez nagy szó.


Egy kis művészet... ??? Rémálmotok ne legyen tőle.


Street art.


Az megvan, amikor az ember elmegy bulizni, és másnap nem emlékszik, hogy hol volt? Na ez az a hely.


9 megjegyzés:

  1. Megint tök jó képek! :) Szeretem, hogy nem a szirupos oldaláról mutatod meg a világot.
    A legjobban azok a képek tetszenek persze, ahol jelen vagy, a berepülős pl megint világbajnok kép! :):)

    VálaszTörlés
  2. LA... egyetértek. Két napot szántunk rá, fél nap elég lett. A második nap inkább átugrottunk San Diego-ba.

    Friscoban (na, ezért adna nekem a Császár) van a legnagyobb meleg közösség a világon. Nem csoda, hogy állandóan menetelgetni akarnak. :)

    A kép, amit beraktál, az egy Cable Car-t ábrázol. Ez nem igazán villamos, a burkolat alatti üregben húzódó acélkábel húzza. Viszont igazad van, gyönyörű nosztalgiavillamosok is járnak a városban, de azok a Market Street-en a kikötőig, illetve a halászkikötőig.

    VálaszTörlés
  3. Jó a város elemzés. Jók a képek is, igaz nekem a túrás képek jobban tetszettek, de ez az én egyéni meglátásom. Egyszerűen jobban érdekel a természet, mint egy város. :) Persze azért megnézném magamnak ezt a város, mert biztosan nagy élmény.

    És akkor ezek szerint SF-ban már csak az lenne kirívó, ha a heteroszexuálisok vonulnának fel? :D

    VálaszTörlés
  4. L: köszi, de azért nem akartam elrondítani minden képet :)))

    JP: Ha LA-be megyek, csak azért megyek, hogy mégiscsak megnézzem Hálivúdot :) De sok időt nem tervezek ott tölteni semmiképpen. Tudom, hogy a képen lévő jármű nem villamos, de nekem valahogy ahhoz áll a legközelebb, kábelkocsinak meg nem akartam fordítani magyarra. ;) Vicces, ahogy megforgatják őket.

    Daru: én is jobban szeretem a természeti képeket... de ez az Informatikusok Mekkája, szóval már csak szakmai kötelességből is muszáj írnom róla. :) Erre még kitérek egy következő posztban. Láttál te már hetero-felvonulást bárhol is?? :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én láttam pl tegnap is itt nálunk :) Busójárásnak hívják, de főleg heterók vonultak, úgyhogy annak tekintettem :D:D:D

      Törlés
    2. Az nem ugyanaz, ők a busók jogaiért vonulgattak :D

      Törlés
    3. gondoltam, bepróbálkozok, nem nyert :):):)

      Törlés
  5. Ez a cable car egyszer volt hétképe.. akkor utánanéztem a cuccnak, és vicces, ahogy az emberkék lógnak róla oldalt.. :)

    Ehhe, Lazac, ez jó :) Busójárásos felvonulás.. :) Nálunk macskurázásnak hívják, de a lényege ugyanaz, ott is hetero-k vonulnak. :)

    VálaszTörlés
  6. Jo poen logni a cable caron. Meg hogy a keresztezodesekben felszallhatsz ra. Viszont amikor hatulrol eljon mellette egy teherauto azert ijeszto, hogy leviszi a fejed.
    Ami zsir, hogy ha nem vagy turista es van havi berleted akkor azzal is tudod hasznalni, mert a tomegkozlekedes resze. Az mas kerdes, hogy az egyik vonal tele van turistaval.

    VálaszTörlés