2015. május 4., hétfő

Vegas 1.

A Bűn Városa. A Fények Városa. A Világ Kaszinó-fővárosa. Az Ezüst Város. A Világ Esküvő-fővárosa.
Ezer becenéven ismerik, és tény, hogy nem nagyon él ember a Földön, aki ne hallott volna már róla. Itt kezdődött lengyel pajtimmal a kéthetes amerikai utazásunk.

És Las Vegas tényleg megfelel az összes sztereotípiának, amit híresztelnek róla. Tényleg olyan, amilyennek a filmbekből, könyvekből, hírekből ismered. Egy nevada-i sivatag közepére odavágtak egy várost, aminek nem kéne az általános törvények szerint élnie és virulnia, de Vegas a fények és a marketing-gépezet miatt virágkorát éli.
"Itt minden megtörténhet"
"Ne felejts el mindent elfelejteni, mikor elmész"
"Ami Vegas-ban történik, az Vegas-ban is marad"
Mondja minden hirdetőtábla az arcodba. Nagyon adnak a város hírnevére, és mindent megtesznek azért, hogy ahhoz hű maradjon, hiszen ebből él az egész város. Nem is titkolják, hogy minden show, minden fény és illúzió. Aki idejön, ezt akarja megélni - és meg is kapja, csak legyen pénze fizetni.

Már abban a pillanatban, hogy leszállsz a repülőről, arcon csap a város hangulata: játékgépek és szerencsejáték a reptéren! Kaszinó az egész város.


A városkép - már nappal is - túlzó, és hozza a különleges-különc hangulatot. Minden lenyűgöző, még ha nem is igazi. Jól illusztrálja ezt a Szabadság-szobor másolata, mögötte hullámvasúttal, ami mögött felhőkarcoló luxus-hotelek sorakoznak.


Harley Davidson kávézó, természetesen óriásmotorral.


Az Eiffel-toronynak is van másolata, az eredetihez képest fele akkora méretben. Csak hogy megmutassa Amerika: nekünk is van ilyen!


Meg sok minden más is.


Még egy utcai kép földközelből...


... és egy a magasból.


És akkor a hotelek... mert itt körülbelül minden a hotelekről szól. Aki Vegas-ba érkezik, nem csak hotelben fog lakni, de ott is fogja tölteni az idejének 80%-át. Na nem feltétlen a saját hoteledben, ugyanis folyamatos átjárás, szinte luxushotel-összeköttetés van.
És a hotelek mindent megtesznek azért, hogy mindent megkapjál ott. Ne kelljen elhagynod a hotelt semmiért, legyen elérhető számodra hotelen belül

luxus-bevásárlóközpont,


medence, koktélbár, strandlehetőség (ez is persze olyan helyeken, mint pl az Eiffel-torony lábánál),


minőségi gourmet-éttermek, színház, mozi, szórakozóhelyek, és még sok minden más.


Mi több, a hotelek úgy vannak kialakítva, hogy ne is észleld az idő múlását, mintha egy véget nem érő, kellemes, párizsi tavaszi este lenne...


Bizony, minden illúzió. Ez például egy hotel (asszem a Caesar's Palace) egyik földszintje, efelett van még kb 40 emelet. Mégis olyan hatást kelt, mint egy kültéri bevásárlóutca egy kellemes estén.


Ugyehogyugye?


A luxust és az európai történelmi kultúrát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Nekünk európaiaknak persze eszméletlenül mű az egész.


Mégis lenyűgöző, hogy olyan szintű dolgokat látsz egy átlagos vegas-i hotelben, amit máshol csak régi kastélyokban, vagy múzeumokban.


És hogy mi van még a hotelekben? Hát természetesen kaszinók. MINDEN hotel egyben kaszinó is.


Igazából nem csak a hotelek, hanem minden egyes hely Vegas-ban egyben kaszinó is. A repülőtér, a bevásárlóközpont, a sarki boltok, vagy a gyógyszertár. Show-műsor az egész világ... és Vegas-nal jobban semmi nem emlékeztet erre.

6 megjegyzés:

  1. Hihetetlenül giccses! A lányomék a jövő héten indulnak ide esküdni, majd gondolom ők is beszámolnak erről. :):) Nagyon érdekes szemlélni az ilyent, de tőlem annyira távol áll mint Makótól Jeruzsálem, ahogy mondani szokás. Természetimádó vagyok, számomra a Sziklás hegység ezerszer többet ér, mint ez a stílus. Megnézni azért megnéztem, eszméletlen ízléstelen, de egyszer elmegy . :)

    VálaszTörlés
  2. Krikszi: nekem is nagyon tetszett. De mint minden csoda, ez is 3 napig tart. 3 nap után menekülnék onnan... élni biztos nem tudnék ott.

    Lazac: Akkor te pontosan tudod, hogy miről írtam. :) A prioritásoddal pedig egyetértek, ismersz - a Szikláshegység nekem is többet ér. :) De arról is lesz ám beszámoló hamarosan. ;)

    VálaszTörlés
  3. Én meg most jól összeszégyelltem magam, hogy tetszik.... ;-). De bevallom, nekem is az a szó jutott eszembe róla elsőnek, hogy giccs...
    Pedig mostanában engem is a hideg ráz a tömeglátogatott helyektől, szóval Sziklás-hegység (ezt hárman háromféleképp írtuk:) ) - jöhet. :)

    VálaszTörlés
  4. Minek szégyellnéd magad emiatt? :D Attól, hogy giccses, még tetszhet. Nekem arra a pár napra bejött, örülök, hogy része volt az utazásunknak.
    A Sziklás-hegységet valószínűleg te írtad jól. :D Angolul két szó (Rocky Mountain), úgyhogy Lazac verziója még elfogadható, én buktam. :D

    VálaszTörlés
  5. Én nem sokat foglalkozok a helyesírással, belátom :):) A lényeg amit közölni szeretnék az a tartalomban van :):):):)

    VálaszTörlés